Yleistä kyvyistä

Yleistä kyvyistä

» Munassa kaikki oppivat telepatiaa, mutta se on selkeyden vuoksi mainittu muiden kykyjen kohdalla poikasiän kohdalla.
» Poikasena opittavat kyvyt ovat joitain poikkeuksia lukuunottamatta sellaisia, jotka saa helposti haltuunsa pienen harjoittelun avulla. Niitä voi vahvistaa myöhemmällä iällä.
» Aikuinen – tekstin jälkeen kerrotaan kykyjä, jotka opitaan rodulle tyypillisesti, melko vaivattomasti – toki hieman kyky- ja lohikäärmekohtaisesti.
» Aikuis-kohdan jälkeen on vielä kappale, jossa luetellaan muita kykyjä, joita lohikäärmeen on mahdollista oppia nuorena aikuisena tai sen jälkeen erikseen niitä harjoittelemalla ja kokeilemalla. Niitä ei siis saa suoraan haltuunsa vain kasvamalla, vaan harjoittelemalla.

Jokaisen lohikäärmerodun kaikkien mahdollisten opittavien kykyjen kuvaukset löytyvät samalta sivulta omien otsikoidensa alta. Näin säästytään linkittämiseltä ja kymmeniltä eri sivuilta, joita täytyy avata useampia, kun jonkin lohikäärmerodun kykyjä tutkii.

Oppiminen

Hajnalkassa lohikäärmeiden kyvyt ilmaistaan asteikolla 0 -25. Kun lohikäärme ei osaa lainkaan kykyä, esimerkiksi telepatiaa, tämän tiedoista löytyy merkintä 0/25. Kun tämä oppii sitä, luku nousee taitojen kohoamisen myötä aina 25/25 asti, jolloin lohikäärme hallitsee kyvyn täydellisesti.

Mitään kykyä ei saa haltuunsa opettelematta, ja jokaista opittua kykyä on pidettävä säännöllisesti yllä harjoittelemalla tai muuten käyttämällä kyseistä kykyä, muuten lohikäärme unohtaa kyvyn (aivan kuten sinäkin unohdat esimerkiksi opitun (vieraan) kielen, kun et käytä sitä).

Kykyjä oppii harjoittelemalla. Harjoittelun ei tarvitse välttämättä olla tietoista harjoittelua, pelkkä kyvyn käyttö, esimerkiksi munan kohdalla telepatian kautta tämän kanssa keskusteleminen, vahvistaa ja opettaa lohikäärmeelle kyseistä kykyä. Osa kyvyistä vaatii kuitenkin myös tietoista opettelua.

Käytän havainnollistavana esimerkkinä telepatiaa. Samaa “portaikkoa” voidaan soveltaa myös muiden kykyjen kohdalla, ja saman asteikon tapaan myös kykyjen eri asteita kuvataan kyseisen kyvyn kohdalla.

» telepatia 0/25: Lohikäärme ei osaa telepatiaa lainkaan.
» telepatia 5/25: Lohikäärme kykenee ilmaisemaan yksittäisiä sanoja ja tunteita telepatian kautta, mutta väsyy nopeasti.
» telepatia 10/25: Lohikäärme kykenee ilmaisemaan lyhyitä lauseita, ja keskustelemaan jonkin aikaa telepatialla.
» telepatia 15/25: Kyky ilmaista tunteita ja välittää sumeita kuvia telepatian kautta kehittyy. Pidemmät keskustelut ovat mahdollisia.
» telepatia 20/25: Lohikäärme voi nyt käyttää telepatiaa lähes täydellisesti keskusteluun, kuvien ja tunteiden välittämiseen, ja kykenee keskustelemaan myös muiden kuin hoitajansa kanssa telepaattisesti ja tukemaan telepatiaa taitamattoman keskustelua telepatian kautta.
» telepatia 25/25: Lohikäärme osaa käyttää telepatiaa täydellisesti.