Maan lohikäärme

Muna:
» Väritys: Ruskean eri sävyt, metsänvihreä
» Paino: 2-6 kiloa
» Korkeus: 0,2-0,4 metriä
» Halkaisija leveimmästä kohdasta: 0,3-0,5 metriä

Lohikäärme
» Väritys: Ruskean eri sävyt (selkä usein tummempi kuin vatsanalus), metsänvihreä
» Korkeus: 2-5 metriä
» Pituus: 4-12 metriä
» Siipien kärkiväli: 4-20 metriä

Ulkonäkö

Yleiskuva maan lohikäärmeestä on siro ja sopusuhtainen, joskin hieman pitkänomainen ja tätä yleiskuvaa voisi joissain tapauksissa luonnehtia myös käärmemäiseksi. Häntä ja kaula ovat pitkät ja jalat näyttävät hieman lyhyiltä pituuteen verratessa. Epätavallista ulkonäköä korostavat siivet, joilla lohikäärme kykenee vain liitämään pieniä matkoja. Ne ovat kokoon verrattuna huomattavasti pienemmät, mitä useimmilla muilla lohikäärmeroduilla.

Sanotaan, että pienistä (yksityis)kohdista muodostuu kokonaisuus – ja ainakin maan lohikäärmeen osalta se pitää paikkaansa erityisesti pään osalta. Tämän pään piirteissä on monia pieniä yksityiskohtia tukemassa ilmeikkään, siron pään kokonaisuutta. Pientä viattomuutta tuovat päähän suhteutettuna vähän liian suurilta näyttävät, lähes poikkeuksetta hyvin tummat silmät. Otsa on korkealla, ja hieman terävästi kohoava, mutta silmiä varjostamaan yltävä karkea harja pehmentää tätä piirrettä. Sieraimet ovat suuret, kulmahampaat näkyvät juuri ja juuri suun ollessa kiinni. Alaspäin kapenevan kuonon linjaukset ovat suorat, mutta pienet, pyöreät suomut saavat kokonaisuudesta pehmeän.

Maan lohikäärmeellä on myös toisinaan pienet harjaa hieman tummemmat sarvet pilkottamassa harjan seasta. Harja jatkuu kaulalla aina selän alkuun saakka, ja saattaa kasvaa näyttävän mittaiseksi varsinkin kaulalla, mikäli sitä ei leikkaa. Harja on jouhimainen, hyvin karkea ja jäykkä, lyhyenä sitä ei saakaan kovin tasaiseksi. Iän myötä harja saattaa hieman harventua, mutta se on muutoin lähes poikkeuksetta hyvin paksu ja tuuhea. Usein maan lohikäärmeellä on harjaa myös hännänpäässä hieman, pienenä, pörröisenä “tupsuna”.

Kaula on kapea ja hoikka, liittyy lohikäärmeen muuhun vartaloon kohtuullisen ylhäällä lavoista katsottuna. Lavat ovat kapeat, hieman jopa luisevat, aivan kuten selkäkin, ja tämä tukee siroa, melkein laihaa kuvaa lohikäärmeestä. Maan lohikäärme on usein hyvin hoikka ja toisinaan osa sen kylkiluistakin saattaa näkyä ilman, että tämä on liian laiha, ja kuten alussakin mainittiin, niin sitä voi luonnehtia jopa käärmemäiseksi.

Siivet ovat tyypillisesti hieman repaleisen näköiset ja muuhun kokoon suhteutettuna pienemmät, mitä muilla lohikäärmeroduilla on. Siivet kantavat lohikäärmettä lyhyitä liitomatkoja, mutta varsinaiseen lentämiseen tämä ei kykene. Lentotaidon kuitenkin korvaavat lihaksikkaat jalat ja hoikka ulkomuoto. Maan lohikäärme on maalla liikkuessaan yhtä elementissään kuin kala vedessä, ja liikkuu nopeasti, ketterästi, ja kestävyyttä riittää pitkienkin matkojen taittamiseen. Pitkä häntä ja kaula takaavat tasapainon säilymisen epätasaisessa tai nopeasti kohoavassa maastossa.

Jalat ovat lihaksikkaat, mutta sirot ja päättyvät pitkiin varpaisiin. Takajalkojen kulmat ovat teräviä, ja tämän jalat joustavat liikkuessa ja mahdollistavat tasaisen etenemisen. Kynnet ovat vahvat ja kasvavat nopeasti, mutta myös kuluvat lohikäärmeen liikkuessa, sillä se käyttää niitä jalkojen luistamisen estämiseen vaistomaisesti. Häntä on pitkä, ja kapenee hitaasti kärkeä kohti kuljettaessa.

Maan lohikäärme ei yleensä ole ihan yksivärinen, vaan tämän vatsanalus ja kaulan alaosa ovat hieman vaaleammat tämän muuhun väritykseen verrattaessa. Selkä saattaa myös olla tummempi, mitä kyljet, häntä, kaula ja pää. Suomut ovat suurimpia ja paksuimpia vatsassa, ja kaulan alaosassa ja ne suojaavat tätä mahdollisten kompuroimisten kohdalla.

Luonne ja tavat

Nuorena 
Maan lohikäärme on ylitsepääsemättömän utelias ja kyselee välillä asioita, jotka olisi parempi jättää kysymättä. Tämä ei oikein osaa käyttää itsehillintäänsä tilanteessa, jossa kaikkea ei välttämättä tarvitsisi sanoa ääneen. Poikasena maan lohikäärmeet ovat uteliaisuutensa osalta jollain tasolla myös hyvin yhteistyöhaluisia, sillä kokevat sillä saavuttavansa enemmän tietoa ympäröivästä maailmasta. Maan lohikäärme oppii nuorena nopeasti, ja on perusluonteeltaan sosiaalinen ja rauhallinen, positiivisuus on myös yleinen piirre.

Aikuisena
Aikuisena ikä tuo usein maan lohikäärmeille rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä. Ne ovat kuitenkin edelleen uteliaita ja pirteitä, mutta siihen tulee lisäksi jonkinnäköistä epäileväisyyttä, sekä itsehillntää kysymysten suhteen. Vanhemman, aikuisen Maan lohikäärmeen luottamusta on hankala voittaa puolelleen, sillä nämä myös ajattelevat paljon, ja pyörittelevät välillä turhiakin asioita päässään ja saavat niistä pelottavampia, mitä ne oikeasti ovat. Mutta niin poikasena kuin aikuisenakin solmittu luottamussuhde kestää.